Σας ακούν τα παιδιά σας;

Σας ακούν τα παιδιά σας;

Η Αθηνά είναι πια σχεδόν 17 μηνών και καταλαβαίνει τα πάντα... όταν θέλει! Μερικές φορές της μιλάω, προσπαθώ να της δώσω οδηγίες για κάποιο παιχνίδι ή να της εξηγήσω κάτι κι εκείνη κάθεται σαν να μην ακούει καν τη φωνή μου. Γυρίζει από την άλλη, τρέχει ή συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε. Παλιότερα με είχε κάνει να αναρωτηθώ αν είχε πρόβλημα με την ακοή της! Τελικά κατάλαβα ότι ακούει κανονικά απλά όταν θέλει, σαν να λέμε επιλεκτική ακοή! Εντωμεταξύ κι εγώ η ίδια δεν είμαι και το καλύτερο αυτί και τώρα να που το μητρικό κάρμα μου το επιστρέφει! Έψαξα λοιπόν και βρήκα κάποιες απλές συμβουλές για να κάνουμε τα παιδιά μας να μας προσέχουν, να μας ακούν και να δίνουν σημασία σε αυτά που λέμε.
1. Μιλάμε με φράσεις που καταλαβαίνουν.
Ακούγεται πολύ απλό αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η ικανότητα τους να επικοινωνούν δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη. Να μιλάμε ευθέως με απλά λόγια:"Βάλε τα τουβλάκια σου στην άκρη" και όχι "Ήρθε η ώρα να συμμαζέψουμε"!
2. Πρώτα προσοχή και μετά επικοινωνία.
Όταν είναι ώρα για το μικρό σας να ασχοληθεί με κάποια νέα δραστηριότητα, πρέπει να του τραβήξετε την προσοχή πρώτα και μετά να του εξηγήσετε. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα τραγουδάκι, λέγοντας του να σας κοιτάξει στα μάτια ή ακόμα και να κατεβείτε στο ύψος του, στο δικό του επίπεδο και μετά να μιλήσετε.
3. Χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας.
Ακόμα και όταν υπάρχει φασαρία. Χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας και το παιδί θα σας προσέξει, θα σας ακούσει. Ακούγεται αντιφατικό αλλά σκεφτείτε το: μερικές φορές δίνουμε πιο πολλή σημασία στην πιο χαμηλόφωνη φωνή! Δοκιμάστε το!
4. Πείτε μπράβο στα παιδιά όταν ακούν.
Τα πιτσιρίκια μας λατρεύουν τους επαίνους. Θυμηθείτε το τη φορά που θα σας προσέξουν και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες σας για κάτι με την πρώτη φορά και επαινέψτε τα! Τρελαίνονται για "μπράβο" και το πιθανό είναι να το θυμούνται και την επόμενη φορά.
5. Παραμείνετε ήρεμοι.
Είναι φορές που μας βγάζουν από τα ρούχα μας... Πρέπει όμως να παραμείνουμε ήρεμοι και να μην αφήσουμε τα νεύρα μας να βγουν προς τα έξω κι έτσι επηρρεάσουμε αρνητικά και το παιδί. Ας προσπαθήσουμε να του τραβήξουμε την προσοχή με κάποιες κινήσεις μας και λιγότερο με την ομιλία.
6. Επιμονή!
Χρειάζεται να επαναλάβουμε κάτι αρκετές φορές για να μάθουμε στο πιτσιρίκι μας πώς να κάνει κάτι καινούριο. Υπομονή και επιμονή.. ο επιμένων νικά!  

Λοιπόν! Εγώ θα προσπαθήσω να τα κάνω όλα! Γιατί χθες την ώρα του μαθήματος στο δημιουργικό εργαστήρι ενώ όλα τα παιδάκια παίζανε μαζί η δικιά μου γύριζε γύρω γύρω στο δωμάτιο και έκανε ότι να'ναι! 
Αν κάτι σας θυμίζει αυτό.. είστε στην ίδια μοίρα με μένα φίλοι μου..χεχε!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου