Η ιστορική γνώση είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο. Το σημαντικό όμως είναι να διδάσκεται στις νεότερες γενιές με τέτοιο τρόπο ώστε να ενεργοποιεί το συναίσθημα και το ενδιαφέρον τους. Η γνώση και η εμπειρία του παρελθόντος αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για να στηρίξει ο καθένας το παρόν του και να εξελίξει εποικοδομητικά το μέλλον του.
Το καλοκαίρι του 480 π.Χ., μετά τη μάχη των Θερμοπυλών, οι περισσότερες ελληνικές πόλεις έχουν υποταχθεί στους Πέρσες, οι οποίοι στο πέρασμά τους καίνε και καταστρέφουν τα πάντα. Με προτροπή του Θεμιστοκλή οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν την πόλη τους, που λίγο αργότερα λεηλατείται και πυρπολείται με μανία από τον περσικό στρατό. Οι Έλληνες στρατηγοί προτείνουν να συγκεντρωθούν στον Ισθμό και να περιμένουν εκεί την επίθεση του περσικού στόλου. Στις δύσκολες αυτές στιγμές ο Θεμιστοκλής απέδειξε ότι είναι ένας μεγάλος και χαρισματικός ηγέτης. Επιβάλλει με αποφασιστικότητα στους κλονισμένους συμμάχους του να δώσουν τη ναυμαχία στα στενά της Σαλαμίνας. Το σχέδιο του Θεμιστοκλή μπαίνει σε εφαρμογή και ο περσικός στόλος, παρά την αριθμητική του υπεροχή, συντρίβεται ύστερα από δωδεκάωρο αγώνα. Το βιβλίο αυτό, το οποίο βασίζεται σε κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, έχει σκοπό να μας δώσει μια όσο το δυνατόν πιστή περιγραφή των γεγονότων και ιδιαίτερα τους λόγους που οδήγησαν στη σύγκρουση Ελλήνων και Περσών.
Ο στρατός του Ξέρξη, καταστρέφοντας πόλεις και χωριά, θα έφτανε σύντομα και στην Αττική. Ο Θεμιστοκλής έπρεπε να πείσει τους Αθηναίους να εγκαταλείψουν την Αθήνα. Ο χρησμός της Πυθίας έλεγε πως ένα «ξύλινο τείχος» θα έσωζε την πόλη. «Τα πλοία εννοεί! Να πάμε στη Σαλαμίνα!» φώναξε. Οι περισσότεροι πίστεψαν τον Αθηναίο ηγέτη και εγκατέλειψαν την πόλη. Στο στρατόπεδο των Ελλήνων στη Σαλαμίνα πολλοί επέμεναν να πολεμήσουν σε ανοιχτή θάλασσα. Ο Θεμιστοκλής όμως κατάφερε να πείσει τον αρχιστράτηγο Ευρυβιάδη να γίνει
η ναυμαχία στο στενό της Σαλαμίνας…
Εκδόσεις Μίνωας
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου