Η σωστή ώρα ύπνου!

Η σωστή ώρα ύπνου!

Υπάρχει πάντα αυτή η διαφωνία μεταξύ των μαμάδων... τι ώρα να βάλουμε τα παιδιά μας για ύπνο! Στις 20:00, στις 22:00 ή τα μεσάνυχτα; Και τι ώρα θα ξυπνήσουνε; Έτσι κι αλλιώς αυτό πάει ανάλογα με την ηλικία, έτσι δεν είναι;
Θα σας πω πρώτα τα δικά μας προγράμματα. Όσο η Αθηνούλα ήταν βρεφάκι και θήλαζε δεν κοιμόταν πολλές ώρες το βράδυ κι έτσι έπινε το τελευταίο γάλα στις 12 το βράδυ για να κοιμηθεί μέχρι τις 06:00 που θα ξυπνούσε για το πρωινό. Σιγά σιγά βέβαια οι ώρες αυτές πλάτυναν, η μικρή κοιμόταν καλύτερα το βράδυ χωρίς διακοπές και λίγο πριν χρονίσει κοιμόταν γύρω στις 22:00-22:30 και ξυπνούσε στις 07:00. Μέσα στο καλοκαίρι όμως η ώρα του ύπνου έγινε 21:30 και η ώρα του ξύπνιου 08:00-08:30. Και αυτό κρατάει μέχρι σήμερα με τις εξαιρέσεις του βέβαια.
Ακούω διάφορες περιπτώσεις από μαμάδες φίλες και γνωστές. Μωράκι που το βάζουν οι γονείς του για ύπνο στις 19:30. Το μικρό βέβαια ξαναπεινάει γύρω στις 22:00-23:00 και εκείνοι του δίνουν το γάλα ενώ κοιμάται κι έτσι το πιτσιρίκι ξυπνάει στις 09:00 φρέσκο φρέσκο. Οι γονείς έχουν "ξεγνοιάσει" όπως λένε από το απόγευμα και έχουν περισσότερες ελεύθερες προσωπικές ώρες. Τώρα που είναι χειμώνας δεν μου κακοφαίνεται τόσο όσο μου φαινόταν το καλοκαίρι. Θυμάμαι ότι γύρω στις 19:00 ήταν η καλύτερη ώρα της ημέρας για να βγούμε με τα μωρά μας βόλτα, για καφέ, στην παιδική χαρά ακόμα και για να τσιμπήσουμε κάτι νωρίς. Και τα μωράκια που πέφτανε για βραδινό ύπνο από τις 20:00 τη χάνανε τη βόλτα τους και την παρέα με τα άλλα πιτσιρίκια!


Βέβαια η αλήθεια είναι ότι αυτό που μου κακοφαινόταν πιο πολύ το καλοκαίρι ήταν να βλέπω μωρά 10-15 μηνών ξύπνια στις 12 το βράδυ, καθισμένα στο καρότσι να πίνουν το γάλα τους και κατά τη 01:00 να παίρνουν το δρόμο του γυρισμού στο σπίτι. Οι γονείς με το κοκτέιλ τους ατάραχοι. Σε κάποιους έπιασα την κουβέντα για να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Μου απαντούσαν ότι το μικρό τους δεν κοιμόταν πιο νωρίς ούτε στο σπίτι και τι να κάνουν, έβγαιναν έξω για να μην χάσουν κι αυτοί την έξοδο τους. 
Και σκέφτομαι και παραθέτω την προσωπική μου γνώμη: τα μωράκια όντως φτιάχνουν το πρόγραμμα τους μόνα τους αλλά νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας για να είναι αυτό το πρόγραμμα λίγο πιο ομαλό. Και νομίζω ότι η ρουτίνα κάλει καλό στα μωρά και χρειάζονται όρια. 
Αν κάποιο παιδάκι δηλαδή θέλει να κάτσει ξύπνιο να παίζει ως τα μεσάνυχτα και να ξυπνάει το πρωί στις 11:00 πρέπει να το αφήσουμε να κάνει ότι θέλει; Και μετά, τι ώρα θα φάει πρωινό, μεσημεριανό κτλ; Ή να το βάζουμε για ύπνο στις 19:00 και να χάνει το απόγευμα του; Το κακό είναι ότι βλέπω πολλούς γονείς να βολεύονται με τέτοιες ώρες είτε γιατί θέλουν το βράδυ ελεύθερο από νωρίς είτε γιατί θέλουν να ξυπνάνε κι αυτοί πιο αργά το πρωί. Δεν ξέρω αν αυτό που κάνουμε εμείς είναι το σωστό ή έτσι έχουμε βολευτεί, στην τελική ο κάθε γονιός κάνει ότι θέλει με το παιδί του. Όσο βέβαια θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια μόλις το ρολόι έδειχνε 21:00 πηγαίναμε για ύπνο και εγώ που ήμουν δημοτικό και ο αδερφός μου που ήταν νήπιο. 
Εσάς, ποια είναι η γνώμη σας;
Α, μην ξεχάσω! Έβαλα στα δεξιά μια ψηφοφορία για την ώρα που βάζετε για ύπνο τα παιδάκια σας! Απαντήστε και σε 1 βδομάδα θα δούμε μαζί τα αποτελέσματα! Νομίζω θα έχει πολύ ενδιαφέρον και μπορεί να μας εκπλήξουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου