Πως θα φροντίσουμε τα νύχια του μωρου μας ;

Παρόλο που τα νύχια του μωρού είναι πολύ μαλακά και εύκαμπτα δεν παύουν να είναι αιχμηρά κι επικίνδυνα για το ευαίσθητο δέρμα του νεογέννητου. Θα πρέπει, επομένως, να τα κόβετε αρκετά συχνά καθώς είναι πολύ πιθανό το μωράκι, άθελά του, να προκαλέσει πληγές στο πρόσωπό του ή σε οποιοδήποτε άλλο
σημείο του σώματός του. Το μωράκι τους πρώτους μήνες της ζωής του ουσιαστικά δεν ελέγχει τις κινήσεις των χεριών του, καθώς οι περισσότερες από αυτές είναι αντανακλαστικές. Γεγονός που σημαίνει ότι μια απότομη κίνηση του μωρού μπορεί να προκαλέσει μια σημαντική πληγή είτε στο δικό του πρόσωπο είτε ακόμη και στο δικό σας.



Τα νύχια στα δαχτυλάκια των χεριών του μωρού μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, γι' αυτό και θα πρέπει να τα ελέγχετε καθημερινά και να μην τ' αφήνετε να μεγαλώνουν πάρα πολύ. Αντιθέτως τα νύχια στα ποδαράκια του μωρού δε μεγαλώνουν τόσο γρήγορα οπότε η φροντίδα τους μπορεί να γίνεται λιγότερο συχνά. Οι επιλογές που έχετε για τα νυχάκια του μωρού είναι δύο, μπορείτε είτε να τα κόβετε είτε, αν έχετε την υπομονή, να τα λιμάρετε. Θα πρέπει, βέβαια, να έχετε υπόψη σας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κάνετε να περιποιηθείτε τα νυχάκια του μωρού δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς το μωράκι δεν είναι πάντοτε πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί σας. Η παραμικρή ενόχληση που ενδέχεται να αισθανθεί στα δαχτυλάκια του θα το ωθήσει να τραβήξει το χεράκι του. Όπως είναι αναμενόμενο το μωράκι δεν μπορεί να κατανοήσει ότι αυτή η ενοχλητική διαδικασία είναι μέρος της φροντίδας του, οπότε δε θα πρέπει να περιμένετε ότι θα παραμείνει ακίνητο όσο εσείς προσπαθείτε να κόψετε τα νύχια του. Άλλωστε, ακόμη κι αν το μωρό σας ήθελε να σας βοηθήσει, δεν μπορεί να το κάνει γιατί δεν έχει τον έλεγχο των κινήσεων του σώματός του, οπότε το τράβηγμα του χεριού γίνεται χωρίς το ίδιο να το καταλαβαίνει ή να μπορεί να το σταματήσει.

Για να μπορέσετε επομένως να κόψετε τα νύχια του μωρού, χωρίς να το κουράσετε και χωρίς να ταλαιπωρηθείτε και εσείς, είναι προτιμότερο να το κάνετε την ώρα που το μωράκι κοιμάται. Αν και είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσει κάποια στιγμή, τουλάχιστον θα έχετε προλάβει να κόψει αρκετά νυχάκια προτού αυτό συμβεί. Αν πάλι, το μωρό σας ξυπνάει πολύ εύκολα, μπορείτε να φροντίσετε τα νυχάκια του αμέσως μετά το μπάνιο του, οπότε τα νύχια του θα είναι πάρα πολύ μαλακά και θα κόβονται πολύ εύκολα. Το καλύτερο, βέβαια, είναι να έχετε τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου, το οποίο θα κρατά το μωρό στην αγκαλιά του και θα του αποσπά την προσοχή όσο εσείς θ' ασχολείστε με τα δαχτυλάκια του. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε την ευκαιρία να είστε πιο προσεκτικοί την ώρα που κόβετε τα νυχάκια ώστε να αποφευχθούν τυχόν μικρό-ατυχήματα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι το δερματάκι του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο κι επομένως είναι πολύ εύκολο την ώρα που κόβετε ένα νύχι να τραυματίσετε το δαχτυλάκι του μωρού.

Για τα νύχια του μωρού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ψαλιδάκι ή έναν μικρό νυχοκόπτη ειδικό για μωρά. Συνήθως, τα νύχια στα δάχτυλα του χεριού τα κόβουμε ακολουθώντας την καμπύλη του δαχτύλου, ενώ τα νύχια στα δάχτυλα του ποδιού τα κόβουμε ευθεία. Κρατήστε το δάχτυλο του μωρού στα χέρια σας και τραβήξτε απαλά προς τα πίσω το δέρμα του μωρού που βρίσκετε ακριβώς κάτω από το νύχι, ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο να τραυματίσετε το δέρμα του μωρού καθώς κόβετε το νυχάκι. Στη συνέχεια, αφού έχετε κόψει τα νυχάκια, μπορείτε να τα λιμάρετε ώστε να μην υπάρχουν σε αυτά αιχμηρά σημεία, ικανά να προκαλέσουν πληγές στο προσωπάκι του μωρού.

Σε περίπτωση, πάντως, που κόψετε ή τραυματίσετε το δέρμα του μωρού και αρχίσει να τρέχει αίμα, δεν υπάρχει λόγος ν' ανησυχήσετε ή να θεωρήσετε ότι κάνατε κάτι το τρομερό. Οι μικρό-τραυματισμοί είναι πολύ συχνοί και μάλιστα εύκολα αντιμετωπίσιμοι. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πιέσετε το σημείο που κόπηκε μ' ένα χαρτομάντιλο μέχρι να σταματήσει να τρέχει το αίμα. Συνήθως, μετά από λίγο το αίμα σταματά να τρέχει και τότε μπορείτε να αφήσετε το δάχτυλο του μωρού ως έχει. Είναι καλύτερο να μη βάλετε κάποιο μικρό αυτοκόλλητο επίδεσμο γιατί το μωρό θα βάλει μετά το δάχτυλό του στο στόμα του και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο επίδεσμος να ξεκολλήσει και να καταλήξει στο στοματάκι του μωρού. Προτιμήστε επομένως να απολυμάνετε απλώς το σημείο που κόπηκε και να το αφήσετε εκτεθειμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου