Τα πρωτα εμβόλια

Το μωρό σας όταν γεννιέται προστατεύεται από διάφορα λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, ερυθρά, μαγουλάδες, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, τέτανο, κ.α., υπό την προϋπόθεση ότι έχει εμβολιασθεί η μαμά του ή έχει νοσήσει.

Η προστασία αυτή διαρκεί για 5 - 6 μήνες, οπότε το αίμα της μάνας που έδωσε στο μωρό της καταστρέφεται. Γι' αυτό οι εμβολιασμοί πρέπει να αρχίζουν πολύ νωρίτερα, ώστε να δοθεί στο μωρό ο χρόνος να φτιάξει δικά του αντισώματα (ουσίες που το προστατεύουν από τα μικρόβια).

Ο καλύτερος χρόνος να αρχίσουμε τα εμβόλια είναι η ηλικία των 2 μηνών και μετά. Για τα πρόωρα, θα πρέπει να διορθωθεί η ηλικία τους. Εάν αρχίσετε τον 2ο μήνα με την πρώτη δόση και τον 4ο μήνα τη δεύτερη δόση, τότε το μωρό σας δεν θα νοσήσει ποτέ από την αρρώστια αυτή, π.χ. αν εμβολιάσετε για ιλαρά το μωρό σας, ουδέποτε θα νοσήσει. Άρα, όταν ένα παιδί εμβολιάζεται για ένα νόσημα δεν θα αρρωστήσει ποτέ στην ζωή του από το νόσημα αυτό. Οι περισσότεροι γονείς, λανθασμένα πιστεύουν ότι το παιδί παρά τους εμβολιασμούς θα νοσήσει ελαφρά, π.χ. θα περάσει ελαφρότερα την ιλαρά. Είναι λάθος. Το συμβούλιο ομοιοπαθητικών (Council of Faculty for Homeopathy) υποστηρίζει ότι τα εμβόλια θα πρέπει να γίνονται κανονικά.

Μην έχετε κανέναν ενδοιασμό, κάντε τα εμβόλια, σώζουν ζωές. Έτσι οι νέοι παιδίατροι δεν έχουν δει όχι θανάτους, αλλά ούτε αρρώστιες από λοιμώδη νοσήματα για τα οποία τα παιδιά έχουν εμβολιασθεί. Δεν έχουν δει άρρωστο με διφθερίτιδα, τέτανο, πολιομυελίτιδα, κ.α. Τα εμβόλια ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της παιδιατρικής του προηγούμενου αιώνα.

Τα εμβόλια έχουν παρενέργειες;

Τα εμβόλια σήμερα είναι πολύ καθαρά και δεν έχουν παρενέργειες. Τη μόνη παρενέργεια που κάνουν τώρα τα νέα εμβόλια είναι ελαφρός πόνος εκεί που γίνεται η ένεση, κοκκινίζει λίγο και ενίοτε σχηματίζει ένα οζίδιο σαν στραγάλι που εξαφανίζεται μετά 2-3 βδομάδες. Τα παλιά εμβόλια είχαν πολλές παρενέργειες, όπως πυρετό, σπασμούς, βλάβη εγκεφάλου, κ.α., διότι με τα εμβόλια χορηγούσαμε 3.500 διαφορετικές ουσίες. Τώρα που η βιοτεχνολογία έχει προοδεύσει με τα ίδια εμβόλια χορηγούμε μόνο 67 ουσίες αντί για 3.500 και είναι αθώα.

Πώς χορηγούνται;

Τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν πολλά μαζί, ώστε να μην τρυπιέται πολλές φορές το παιδί σας. Μπορείτε να τα κάνετε ανεξάρτητα αν βήχει, ρουθουνίζει και έχει μπούκωμα, αρκεί να μην έχει πυρετό και να μην παίρνει βαριά φάρμακα (ανοσοκατασταλτικά, π.χ. κορτιζόνη).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου